Automatisch starten Photos-app op de Mac uitzetten

Of de nieuwe Photos-app van Apple wel of niet een mooie vervanger is voor Aperture, daar kom ik nog op terug. Een ding is zeker, de app heeft een heel irritante eigenschap. Telkens als ik een compactflash-kaartje of mijn camera aan mijn iMac hang om foto’s te gaan importeren in Lightroom, start de Photos-app automatisch op met een importscherm om de foto’s in Photos binnen te halen. Dat wil ik niet en ik was in de veronderstelling dat ik dat al eeuwen geleden had uitgezet.

Het bepalen wat er moet gebeuren als je een camera aan je Macintosh hangt kun je instellen met Image Capture. Na enig zoekwerk, kun je bij deze applicatie aangeven dat je niet wilt dat er een applicatie wordt geopend als je een kaartje met je foto’s in je Mac stopt. Nu, met de nieuwe Photos app, vindt Apple het blijkbaar nodig om die app te promoten en geheel tegen de instructies van Image Capture in – Open geen applicatie als er een camera of kaartje met foto’s aan de Mac wordt gehangen – toch maar steeds die Photos app te starten. Dat kost tijd en computerkracht en daar zit je bij het importeren van een kaartje met foto’s niet op te wachten.

Image Capture

Dus: terug naar Image Capture om het automatisch starten van Photos uitzetten. Dat gaat als volgt:

Start Image Capture en steek je kaartje in de kaartlezer of verbind je camera aan de Mac. Klik op het vakje met het pijltje linksonder in het dialoogvenster (1).

Start Image Capture en steek je kaartje in de kaartlezer of verbind je camera aan de Mac. Klik op het vakje met het pijltje linksonder in het dialoogvenster (1).

1. Start Image Capture en steek je kaartje in de kaartlezer of verbind je camera aan de Mac. Klik op het vakje met het pijltje linksonder in het dialoogvenster (1).

Er verschijnt een extra keuzemogelijkheid.

Er verschijnt een extra keuzemogelijkheid.

2. Er verschijnt een extra keuzemogelijkheid. Wat moet je Mac doen als die deze camera of dit kaartje tegenkomt? In het pop-up-menu bij Connecting this camera opens: kies je voor No Application. Sluit de applicatie.

Wat wil je Mac doen als die deze camera of dit kaartje tegenkomt? In het pop-up-menu bij 'Connecting this camera opens:' kies je voor 'No Application'.

Wat wil je Mac doen als die deze camera of dit kaartje tegenkomt? In het pop-up-menu bij ‘Connecting this camera opens:’ kies je voor ‘No Application’.

 

Klaar ben je. Nou ja, bijna klaar. Als je meerdere camera’s hebt dan zal je deze handeling voor elke camera een keer moeten uitvoeren.

In het import-venster bij de Photos-app zit bovenaan een vakje, dat standaard aangevinkt staat: 'Open Photos for this device'. Als je dat uitzet ben je ook klaar.

In het import-venster bij de Photos-app zit bovenaan een vakje, dat standaard aangevinkt staat: ‘Open Photos for this device’. Als je dat uitzet ben je ook klaar.

En nog één ding: bij de Photos app kun je het automatisch starten bij het verbinden van een camera ook uitzetten. In het import-venster zit bovenaan een vakje, dat standaard aangevinkt staat: Open Photos for this device. Als je dat uitzet ben je ook klaar.
En nóg een ding: je kunt Image Capture natuurlijk ook instrueren om de applicatie te starten waarin je wél je foto’s wilt importeren.

Hans Frederiks

Hans Frederiks is journalist en fotograaf en redacteur van het blog van computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computer, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang, met als specialisatie panorama’s, landschappen en podiumfotografie, wat onder andere te zien is op www.thefredlees.com. Zijn panorama’s zijn te koop bij www.panoramawarehouse.com. Zijn verdere werk vind je op hansfrederiks.com.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.