Een gecrashte iMac tot leven wekken – 3

gecrashte iMac

De iMac die ik onderhanden ging nemen was niet de eerste Macintosh die ik open schroefde. Dat was een Macintosh Plus waar je een speciale schroevendraaier voor nodig had om die open te maken. Een toetsenbordje voor een Macbook, of een nieuwe harde schijf voor een andere Macbook: geen probleem. En ik had ook een paar PC’s in elkaar gezet. Dus ik zag niet echt op tegen het openmaken van mijn iMac om er een ssd in te bouwen. Zo kon ik hem nog wat jaartjes langer gunnen.

iMac overleden

Samen met een vriend die zijn iMac al eerder opereerde gingen we aan het werk. Eerst bestudeerden we nog de onlinefilmpjes waarin het hele proces van de zuignappen, de schroeven, de connectors enzovoort worden uitgelegd. En toen gingen we aan het werk. Eigenlijk ging het al snel mis. Er was een kabeltje van het LCD-scherm dat nogal vastzat. Toen we het los hadden zag het er nogal verfrommeld uit. Mmmm. Niet goed. De volgende kabel wilde ook niet los. Er was nog een kleine hoop dat alles het zou gaan doen. Het eerste kabeltje werd met precisie gereconstrueerd. De grote kabel wilde echter niet meer in de connector. Om een lang verhaal kort te maken: die iMac was tijdens de operatie overleden.

De IPEC-connetor van een gecrashte iMac

Wat nu te doen? Ik zit met de aangeschafte ssd, het geheugen, dat soort dingen. De sympathieke mensen van de onlinemacwinkel wilden die spullen terugnemen. Aardig. En ze wijzen me op een mogelijkheid om IPEX-connector op het moederbord te laten repareren. Niet bij hun, maar bij Appleparts. Wat nu? Ik had me er mee verzoend om dan maar een nieuwe iMac te kopen. Verzoend is niet het woord. Het is meer ‘verheugd op’. Nu ja, zoals Ronald Smit in zijn stukje van vandaag schrijft: die computer kan nog best wat langer mee. Valt hij nog een keer tot leven te wekken? Wordt nog een keer vervolgt…

Eerdere posts over dit onderwerp vind je HIER en HIER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.