Hee, Scott Kelby! Wat krijg ik te zien bij de miniaturen in Lightroom Classic?

Scott Kelby-maandLightroom is het gereedschap van de fotograaf geworden omdat het zo uitgebreid en krachtig is. Daardoor zijn de dingen die je soms nodig hebt enigszins verborgen of niet echt voor de hand liggend. Het zal vaak voorkomen dat je in Lightroom Classic iets gedaan wilt krijgen, maar dat je geen idee hebt waar Adobe die functie verstopt heeft. Dat is de reden waarom Scott Kelby Scott Kelby, hoe doe je dit in Lightroom Classic? schreef: om je snel naar de techniek, de sneltoets, de instelling of de juiste handeling te brengen. Deze maand geven we je op dit blog wat voorproefjes uit dit boek, waardoor je een goede indruk van dit boek kunt krijgen. Deze 3de ‘hoe doe je dat’ komt uit het hoofdstuk 3 Lightroom aan je wensen aanpassen en gaat over de informatie die je rondom de miniaturen in Lightroom te zien krijgt.

Bepalen welke informatie er rondom de miniaturen in Lightroom Classic verschijnt

Er zijn een heleboel dingen die je in de rasterweergave rondom je miniaturen wel of niet kunt weergeven. Wat je wilt zien kies je door op Command-J (pc: Ctrl-J) te drukken. Het dialoogvenster Weergaveopties Bibliotheek verschijnt, waarin je uit twee verschillende weergaven kunt kiezen: (1) Compacte cellen, waarbij de breedte van de cel hetzelfde blijft, maar de cel is minder hoog omdat er minder informatie wordt weergegeven. Een voordeel is dat achter de miniatuur van de foto een mooi groot getal in grijs verschijnt (zie het getal1 hierboven rechtsonder), wat ik erg leuk vind. (2) Uitgebreide cellen is een grotere cel met veel meer informatie, zoals badges en knoppen, maar je krijgt het grote getal niet te zien (ik snap niet waarom dit geen optie is, hij is toch groter? Maar ik dwaal af). Hoe dan ook, de beste manier om te zien wat er beschikbaar is, is door elk selectievakje letterlijk in of uit te schakelen terwijl je naar je cellen kijkt.

Uitgebreide cellen

Als je Uitgebreide cellen kiest (rechtsboven weergegeven), krijg je vier extra opties onderaan in het dialoogvenster: als je op een van deze vervolgkeuzelijsten klikt, verschijnt er een enorme lijst en zul je versteld staan van alle informatie waaruit je moet kiezen (meestal EXIF-gegevens die in de foto zijn ingesloten), maar aangezien je toegang hebt tot een van deze vier, kun je rondom je miniatuur vrijwel alles weergeven wat je wilt.

De 1ste tip uit het nieuwe boek ‘Scott Kelby, hoe doe je dat in Lightroom Classic‘ vind je HIER, de 2de HIER, de 4de HIER, de 5de HIER, de 6de HIER en 7de HIER. Dit boek, dat eind deze maand verschijnt heeft een speciale, gereduceerde voorintekenprijs. Als je het boek nu al bestelt, betaal je geen €34,99 maar €29,99! (Deze prijs geldt tot en met 15 december 2018.)

Op dit blog kun je HIER meer tips en trucs van Scott Kelby vinden. Alle boeken van Scott Kelby bij Van Duuren Media vind je HIER.

 

6 Responses to Hee, Scott Kelby! Wat krijg ik te zien bij de miniaturen in Lightroom Classic?

  1. […] Hee, Scott Kelby! Wat krijg ik te zien bij de miniaturen in Lightroom Classic? […]

  2. […] Hee, Scott Kelby! Wat krijg ik te zien bij de miniaturen in Lightroom Classic? […]

  3. […] Hee, Scott Kelby! Wat krijg ik te zien bij de miniaturen in Lightroom Classic? […]

  4. […] ‘Scott Kelby, hoe doe je dat in Lightroom Classic‘ vind je HIER, de 2de HIER, de 3de HIER, de 4de HIER en de 5de HIER. Dit boek, dat eind deze maand verschijnt heeft een speciale, […]

  5. […] ‘Scott Kelby, hoe doe je dat in Lightroom Classic‘ vind je HIER, de 2de HIER, de 3de HIER, de 4de HIER, de 5de HIER en de 6de HIER. Dit boek, dat eind deze maand verschijnt heeft een […]

  6. […] ‘Scott Kelby, hoe doe je dat in Lightroom Classic‘ vind je HIER, de 2de HIER, de 3de HIER en de 4de HIER. Dit boek, dat eind deze maand verschijnt heeft een speciale, gereduceerde […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.